tursomentokig

Hur går det för bukhinnecancervården i Sverige?

Av Helena Lundbäck - 2014-07-30 21:00

Många skriver till mig och frågar hur de ska få tag i dr Haile Mahteme för att få hjälp med operation av sin bukhinnecancer. Kliniken som Mahteme arbetat så lyckosamt på - Uppsala Cancer Clinic (UCC) - har tyvärr gått i konkurs p g a att sjukhusen slutade att remittera patienter dit. Det är tråkigt, eftersom Mahteme är den specialist som är den i särklass mest erfarne och kunnige kirurgen på området.


Idag finns möjligheter att operera bukhinnecancerpatienter på fyra universitetssjukhus, vad jag vet. CRS-HIPEC-metoden används (enligt vad jag läst i tidningsartiklar) på Akademiska sjukhuset, Karolinska, Universitetssjukhuset i Skåne och Sahlgrenska universitetssjukhuset.


Jag hoppas att Haile Mahteme snart ska kunna arbeta igen och att svensk vård förstår att ta vara på den specialistkunskap han besitter, så att vården av bukhinnecancersjuka kan fortsätta att utvecklas på det bästa sättet. Det betyder så mycket för oss som drabbas, att få möjlighet att leva längre och att få chansen att botas.


I UNT idag finns en artikel om UCC-konkursen och Mahteme:

7 miljoner brist i UCC-konkurs.


 
 
Ingen bild

Eva

30 juli 2014 23:19

Hej Helena. Kollar din blogg varje dag. Du är otrolig. Min man hade nog varit sista patienten på UCC. Tyvärr gick det inte att operera. Dom väntade och skulle ha tagit emot honom om det gått. Vilka fantastiska människor och klinik. Jag blir upprörd när dom inte tar tillvara på kompetensen samt oro för andra som insjuknar. Tack för att du visade vägen till UCC . Håller alla tummar för dig. Ser att du får liknande behandling som min man men han är otroligt påverkad. Har så besvär med känsel i händer och fötter. Ta han om dig . Stor kram från oss!!

Helena Lundbäck

31 juli 2014 07:10

Hej Eva!
Ja visst var det en fantastisk klinik! Jag önskar att UCC fått fortsätta!

Tack för fina ord och för att du håller tummarna för mig!

Det låter jobbigt för din man med besvären i händer och fötter. Hoppas att läkaren kan hjälpa till att mildra det. De kanske kan sänka dosen?

Jag har bara torra och svidande fötter och händer och har annars sluppit blånande och bruna, fjällande fötter, och neuropatin som jag fick vid behandlingen för några år sedan. (Det beror kanske på vilken mix av cytostatika man får?) Mina tår är lite påverkade så jag smörjer och smörjer och använder bara bra skor. Hoppas slippa värre biverkningar.

Varma hälsningar till dig och din man!

 
Ingen bild

Cicki

31 juli 2014 08:29

Hej! Jag har också undrat var Haile tog vägen. Igår fick jag veta art han finns i Norge och till hösten kommer att arbeta för ett engelskt läkemedelsföretag. Källan är en man som har engagerat sig via ett nätverk för bukhinnecancer patienter, han heter Sture Björkander. Tragiskt att Sverige förlorat en sådan skicklig läkare.

Helena Lundbäck

31 juli 2014 15:43

Ja det är tråkigt i så fall. Vi behöver honom så väl här hemma.

 
Ingen bild

Millan

31 juli 2014 12:30

Ja, att UCC inte fick fortsätta att existera är en skandal. Jag lider med alla som nu inte får möjligheten att komma dit och som inte får opereras av Haile Mahteme. Sedan tycker jag vansinnigt synd om Haile som satsade allt - byggde upp något så unikt och fantastiskt och som nu får "betala" en miljon. Borde det inte vara våra sjukvårdspolitiker, som inte brydde sig om sina medmänniskor, och de i sjukhusledningen, som hela tiden jobbade för att strypa UCC, som fick en miljon i straff. Nej, aldrig har uttrycket "Otack är världens lön" passat så bra!!! Hailes tanke och intention; rädda så många det bara går är ju så otroligt fin. Hur ska kreativa och extremt kunniga människor våga satsa något för mänskligheten när man ser hur farlig svenska avundsjukan och vad maktmissbruk kan leda till?! Hemskt!

Helena, jag läser din blogg ofta och jag beundrar dig så. Var rädd om dig!
Kram!

Helena Lundbäck

31 juli 2014 15:42

Jag håller med dig Millan! Det är både tråkigt och sorgligt och hemskt.

Tack. :-)

 
Ingen bild

Annelie

4 augusti 2014 22:12

Håller med er - vilken ork och vilket driv du har i din blogg, läser den varje vecka.
Jaa saknaden av Haile är enorm hos oss alla som har fått träffa honom och få opereras el behandlas av denna fantastiska människa...men saknaden är ju ännu större hos de som inte får den vård de skulle ha rätt till och borde få.
Jag hoppas att Haile på något sätt får ta del av alla positiva ord som sägs iaf?

Helena, jag känner inte dig men önskar dig all lycka och framgång med behandlingarna. Du inger hopp och din blogg ger oss utrymme att ventilera våra gemensamma sjukdomar, behandlingar o inte minst Haile.
Sköt om dig. Kram

Helena Lundbäck

4 augusti 2014 22:35

Tack för fina ord och jag önskar också att Haile får fullt med positiv energi från alla som är tacksamma för allt han gjort och gör och för att han är den fina människa han är!

 
Ingen bild

Ann-Katrin

5 augusti 2014 08:38

Hej. Så härligt att höra att du ska få en paus från dina behandlingar och att cytostatikan har gjort sitt jobb. Desto tråkigare att läsa artikeln om Haile och UCC. Det enda man kan hoppas på nu är väl att statens kommuner och landsting samt socialstyrelsen håller uppsikt på operationsresultaten nu när det ska opereras på så många kliniker. Jag undrar hur många kirurger som är villiga att ställa sig på dessa tiotimmarsoperationer som Haile utförde dag efter dag med samma noggrannhet? Inte så många skulle jag tro. Det blir nog så att man kommer att utföra mindre ( debulking) ingrepp istället för radikaloperation. Hoppas att operationsmetoden kommer att ställas under rikssjukvård så att det åtminstone begränsas till en eller två kliniker som kan bli duktiga. Önskar Haile all framgång med vad han än tar sig an i framtiden.

Helena Lundbäck

5 augusti 2014 20:23

Ja Ann-Katrin, förmodligen har intresset minskat för denna typ av operationer. Ingen annan kirurg verkar vara lika engagerad som Haile.

 
Ingen bild

Ann-Katrin

23 augusti 2014 17:10

Hej. Mina prover var bra på återbesök. Jätteglad förstås. Desto ledsnare över att höra att min gynekolog haft ytterligare två patienter efter mig som hon ju tvingats remittera till Malmö eftersom UCC ej finns längre. De har ej accepterats för op utan får palliativ cellgift. Troligtvis hade jag ej heller accepterats för op om Malmö hade fått avgöra min framtid eftersom min tumörbörda var så tung. Kan inte sluta tänka på dessa kvinnor och deras anhöriga. Allt hopp efter diagnosen stod ju till operationen. " jag har cancer, men jag ska opereras" . Det var ju min livlina.

Helena Lundbäck

25 augusti 2014 21:30

Skönt Ann-Katrin, att provsvaren var positiva! Sorgligt med resten. Det är jobbigt att läsa och höra om alla som inte kan få hjälp.

 
Ingen bild

17 september 2014 21:42

Hej
Min man har precis fått besked att han inte får operation av sin cancer på bukhinnan . Frågan om möjlighet till operation har ställt till Malmö, men med negativt svar. Någon som kan ge oss hopp om andra möjligheter ?

Helena Lundbäck

18 september 2014 16:23

Hej!
Det beror ju på hur långt sjukdomen har spritt sig. Ibland erbjuds man cytostatikabehandling om det inte går att operera. Det bästa vore om din mans läkare kunde förklara mer varför de inte vill / kan operera. Ofta har de konferenser med röntgenläkare, onkolog och kirurg som tillsammans bedömer. Jag råder er att fråga mycket om anledningen till att de inte opererar.

Ni har också rätt att få en second opinion, d v s att en annan läkare bedömer läget, utifrån sin kunskap.

Det finns möjlighet till operation även i Stockholm, Uppsala och Göteborg. Och dessutom kliniker i Tyskland och Frankrike där de är duktiga. Be er läkare om olika alternativ och sök själva på nätet. Lycka till!

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards